Op steenworp afstand: de groene Uiterwaarden

30 juni '22

Het Cobercokwartier ligt op slechts een paar minuten afstand van de Uiterwaarden van Arnhem. Een enorm natuurgebied van ruim 300 hectare (!) groot, met eindeloos veel mogelijkheden: van relaxen op het stadsstrand, theedrinken op een voormalig historisch scheepswerf, vogels spotten in de Meinerswijk tot aan wandelen langs de Konikpaarden en Schotse Hooglanders! Om je op weg te helpen, lichten wij deze must visit hotspots uit!

 

 

Theetuin op historisch terrein

Een historische scheepswerf van het roemrijke Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM) is omgetoverd tot een heerlijke relaxte theetuin. Alleen al om er te komen is een feestje. Het voetveerpontje ligt op slechts enkele minuten afstand van het Cobercokwartier. Deze brengt je vanaf de Rijnkade (centrum kant) naar de groene overkant van de Rijn. Loop door oude historische overblijfselen van de scheepsbouwwerf en drink thee op het terras terwijl je uitkijkt over het water en de bootjes.

Ook vind je op het terrein een museum waar je meer kan leren over de glorieuze geschiedenis van het ASM. In de zomer vinden diverse evenementen plaats op het werfterrein: van diners aan het water en concerten tot aan erfgoed wandelingen. Goed om alvast te weten: één van de oude schepen wordt straks omgebouwd tot theaterschip!

Stadsblokkenwerf
(Stadsblokkenweg 51)

Let's go to the beach beach!

Vanuit de werf wandel je langs het water naar hét stadsstrand van Arnhem: Strand Zuid. Hier is het altijd feest! Hier hangt een relaxte sfeer waar je naar zoekt in het weekend of lekker na een dagje werken. Plof neer op één van de strandstoeltjes, geniet van de zon en het uitzicht over de Rijn. Met een biertje in de hand en de voetjes in het zand. Wat wil een mens nog meer! Op deze locatie worden verschillende events georganiseerd waaronder festivals en openlucht theaters. Mis het niet en houd de site goed in de gaten.

Strand Zuid
(Stadsblokkenweg 103)

Route Uiterwaarden - Cobercokwartier

Stadsblokken-Meinerswijk

Via de Stadblokkenwerf en Strand Zuid loop je zo het uiterwaardenpark Stadsblokken-Meinerswijk in. Het gebied is rijk aan flora en fauna, recreatie, cultuur en geschiedenis.

Romeins Castellum
Bezoek een stuk Nederlands erfgoed. Deze Romeinse Castellum is begin van onze jaartelling gebouwd om de zogeheten Limes (de noordgrens van het Romeinse Rijk) te verdedigen. Na meerderere verbouwingen is het fort rond 400 n. Chr. Verlaten. Een bezoek waard!

Steenfabriek Elden
Vroeger was Meinerswijk een kleiwinningsgebied. Het gebied stond vol met fabrieken en droogloodsen. De baksteenindustrie heeft de aanblik van de polder volledig bepaald. De uitgravingen van klei, welke nodig was voor het bakken van de stenen, creëerden grote plassen die nu zeer kenmerkend zijn voor het park. Elden is één van de drie steenfabrieken die in dit gebied heeft gestaan en nog te bekijken is.

Flora en fauna
Dertig jaar terug is het gebied weer teruggegeven aan de natuur. Toen werden er wilde paarden op uitgezet. Schotse Hooglanders en Galloway runderen grazen intussen ook druk in het park. Het is daarnaast een prachtige plek om vogels te spotten. Spot de ijsvogels, grote zilverreigers, steltlopers en eenden bij de speciale vogelkijkhut in het park. Vergeet dus je verrekijker niet!

Sportief
Het park heeft talloze mogelijkheden voor de sportliefhebbers: een uitstekend pad om te hardlopen, dijken waarop je kan racefietsen of wat dacht je van een kanotochten maken over de Rijn. Ook zijn er strandjes waar je kan badmintonnen, volleyballen of voetballen.

Pannenkoekenboerderij
En van al dat bewegen krijg je trek! Trakteer jezelf erna op een ambachtelijke heerlijke pannenkoek bij de uitvalsbasis van het park: de Steenen Camer. En de keuze is reuze: maar liefst 80 verschillende pannenkoeken staan op het menu! Het restaurant zit in een monumentaal Saksische boerderij uit 1848 dat zorgt voor een schitterende ambiance.

Pannenkoeken

Wat is een Uiterwaarden?

Uiterwaarden zijn gebieden tussen een rivier en een dijk. Ze hebben een belangrijke functie voor de veiligheid van de bewoners. Bij een hoge waterstand voeren de uiterwaarden rivierwater af. Daarnaast zorgen ze voor een onmisbaar leefgebied voor planten en dieren. Doordat de uiterwaarden van de Neder-Rijn in Arnhem met elkaar en de omgeving in verbinding staan, is er een gigantisch natuurgebied ontstaan van ruim 300 hectare groot. Het is daarom één van de grootste uiterwaardparken van Nederland. 

  Bekijk het laatste nieuws
  Contact