Interview: Broedplaats voor kunstenaars

30 november '22

Arnhem is een stad vol kunst en cultuur. Zo vind je hier kunst in parken en op straat, en kun je in Arnhem meerdere creatieve opleidingen volgen. Ook Cobercokwartier wordt kunstzinnig, met kunst aan de gebouwen en plek voor creatieve ondernemers. De afgelopen tijd huisvestten verschillende kunstenaars tijdelijk in de oude verfwinkel van Van Ginkel aan de Nieuwe Kade. Onder wie urban streetartist Pascal Brouwer. We geven je een kijkje in zijn atelier!

Een carrière als architect zat er voor Pascal Brouwer (49) niet in. Als onrustige puber met een korte concentratieboog, maakte hij zijn opleiding aan de LTS niet af. Hij verzuimde veel en was vooral op straat te vinden, waar hij deelnam aan de (beginnende) Hip Hop-straatcultuur in de jaren 80. Aangedreven door een flinke dosis creativiteit ontwikkelde hij zich in met name dans, muziekproductie en graffitikunst. Van graffitischrijver werd hij beroepskunstenaar, in verschillende disciplines. In zijn tijdelijke atelier in Cobercokwartier creëert én verkoopt hij zijn kunstwerken.

Liefde voor architectuur

Met zijn creativiteit én grote voorliefde voor architectuur, tekende Pascal rond zijn 12e al architectonische gebouwen. Toen hij enkele maanden in het ziekenhuis lag, werd zijn tekenwerk opgemerkt door de vader van een kamergenoot. Deze man - een architect - vertelde Pascal dat hij goed kon tekenen, maar nog een aantal inzichten miste en gaf hem tips voor perspectief tekenen. Op de LTS waar Pascal later begon, kreeg hij echt les in technisch tekenen. Helaas was dat ook het enige wat hij echt leuk vond. Bovendien kampte hij met concentratieproblemen, waardoor hij de opleiding niet afmaakte.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan…
Vanaf zijn 16e liet Pascal zijn graffitikunst achter op treinen en gebouwen, waardoor hij onvermijdelijk ook in aanraking kwam met de politie. "Zo'n jongetje was ik", lacht hij. Maar met dat jongetje kwam het uiteindelijk helemaal goed. "Ik stopte met graffiti en ben toen kunst gaan maken voor mezelf en vrienden. Langzaam kreeg mijn werk overal aandacht, vooral via social media, en 2 jaar geleden ben ik gestart als beroepskunstenaar, met mijn allereerste solo-expositie in het buitenland; bij Showroom 144 in Brussel." Pascal zijn atelier is tijdelijk gevestigd in het Cobercokwartier, waar hij een aantal units huurt aan de Nieuwe Kade, samen met verschillende kunstenaars.

Urban Streetartist Pascal Brouwer

Spelen met diepte en 3D

Door de jaren heen heeft Pascal een eigen identiteit en stijl ontwikkeld, in met name de urban abstracte kunst. Pascal: "Het is een mix van architectonische composities met een vleugje street-art en graffiti. Mijn stijl kenmerkt zich vooral doordat ik een optische illusie creëer van 3D en een breed kleurenpallet gebruik." Als basis werkt Pascal met spuitbussen - acryl, geen air brush. En hoewel zijn composities er op het 1e gezicht digitaal bewerkt uitzien, omdat het op de nanomillimeter is afgewerkt, ontwerpt hij alles 'real time' en handmatig, zonder schets of computerbewerking. "Ik heb een doek voor me en ga beginnen. Dat maakt mijn kunstwerken uniek. Er is geen kunstwerk te vergelijken met 'een Pascal Brouwer'." Hij verkoopt zijn werk commercieel en internationaal, over het algemeen binnen een wat hoger segment. "Onder mijn klanten zijn bijvoorbeeld advocaten, maar ook veel projectontwikkelaars en architecten. Dat is leuk, dát geeft me echt het gevoel dat mijn kunst wordt begrepen."

Pascal Brouwer
Pascal Brouwer
Pascal Brouwer

Buitenbeentje

Nadat Pascal de stap zette tot beroepskunstenaar, werd hij door collegakunstenaar Emiel Ambroos gevraagd of hij een ruimte nodig had om zijn werk te kunnen uitvoeren. Zo gebeurde het dat hij een kijkje nam bij Cobercokwartier en uiteindelijk een van de kunstenaars werd die hier tijdelijk zijn gevestigd. "Ik vind het een heel mooie locatie voor mijn atelier. De ligging is prachtig, bij de Rijn met uitzicht op de brug, vlak bij het centrum én heel centraal. Het isecht een fijne broedplaats voor kunstenaars met diverse disciplines. Eigenlijk ben ik wel een beetje een buitenbeentje, omdat ik als beroepskunstenaar als enige wekelijks mijn werk commercieel verkoop, vanuit mijn atelier en via online verkoopplatforms als Catawiki. Maar dat ik het goed doe, motiveert de anderen natuurlijk ook. Anderzijds brengen zij weer rust bij mij. Ik ga altijd 24/7 door, maar zij zijn van even samen eten, door de wijk lopen of lekker langs de Rijn zitten… Dat is ook goed voor mij, soms even pauze. Zo inspireer je elkaar én creëer je een band, en vriendschap. Vooral Pierre (Estourgie) is een vriend geworden in de afgelopen 2 jaar."

Mensen missen vaak kleur in huis

Wat Pascal zelf inspireert, zijn vooral mensen om hem heen en (onbewust) de omgeving. Ook de omgeving van Cobercokwartier noemt hij heel inspirerend, natuurlijk ook vanwege de architectuur van de Melkfabriek en het hele gebied. "Het past in het straatje van wat ik zelf erg mooi vind en wat je terugziet in mijn werk, qua architectuur en ruimtelijkheid." Wat hij in zijn eigen werk belangrijk vindt, is dat het rust uitstraalt. Ondanks dat het complex en kleurrijk is. "Ik wil dat mensen er ontspannen van worden en er lang naar kunnen kijken, zonder dat het verveelt. Dat het rust creëert, vind ik een belangrijke toegevoegde waarde voor elke woonomgeving of (nieuwbouw)woning. En daarnaast: kleur! Dat missen we vaak in huis." Dat er binnen Cobercokwartier ook de nodige 'kleur in huis' komt, is zeker. Inmiddels heeft al aan een aantal toekomstige bewoners een werk van de kunstenaar gekocht.


Meer informatie over de kunstenaar:
Website: pascalbrouwer.com

Contactgegevens:
Pascal Brouwer Art
Nieuwe Kade 2
6827 AA Arnhem
@: [email protected]
T: +31 6 422 305 22
(bezichtiging op afspraak)

Pascal Brouwer tweeluik
Hier wonen? Bekijk de woningtypes
Meer nieuws? Ga naar het overzicht