“Cobercokwartier heeft veel historie en een uniek pand waar iets nieuws in gebeurt”

27 januari '23

Cobercokwartier staat nog in de kinderschoenen, maar niet lang meer. Een gebied vol creatieve bedrijvigheid met De Melkfabriek als het kloppend hart van de wijk. “Het gebied heeft veel kwaliteiten en kansen om iets moois te worden. Niet alleen ik, maar ook de gemeente is erg enthousiast over de ontwikkeling”, vertelt Harriet Wassink (55), projectmanager bij de gemeente Arnhem, opgetogen. Samen met haar team focust ze zich op de gebiedsontwikkeling van het bruisende Cobercokwartier in Nieuwe Kadekwartier.

image alt

“Aan mijn eigen stad bouwen”

Binnenkort viert Harriet haar zilveren jubileum bij de gemeente Arnhem. Al sinds 1999 pakt ze verschillende projecten op verspreid over Arnhem. “Ik heb overal in de stad al wel rondgekeken en leuke projecten gedaan. Niet alleen in de woningbouw, maar ook Schuytgraaf met de onderdoorgangen, de bouw van Station Arnhem Zuid, Pathé Arnhem, winkelcentra, Malburgen en ga zo maar door. Als ik door de stad loop dan ken ik de stad inmiddels zo goed. Dat is heel leuk om te ervaren”, vertelt Harriet. “Ik woon er al sinds 1986 dus het is voor mij echt een motivatie om aan mijn eigen stad te bouwen. Sterker nog, dat is zelfs een van de redenen waarom ik bij de gemeente ben gaan werken. Ik ben sowieso een stadsmens en stedelijke ontwikkelingen vind ik gewoon interessant. Als ik een stad bezoek dan kijk ik altijd even wat er allemaal gebeurt en hoe de stad in elkaar zit. Dat spreekt mij enorm aan. Ik heb echt een affiniteit met steden.”

image alt

"Creatieve bedrijvigheid spreekt me aan”

Bijzondere nieuwbouwwoningen, karaktervolle rijksmonumenten, voormalige fabrieksgebouwen, oude pakhuizen en creatieve werkplekken. En dat allemaal aan de Rijn. Voor Harriet had Cobercokwartier geen betere match kunnen zijn. Harriet heeft niet alleen een grote liefde voor de stad Arnhem, maar de creatieve bedrijvigheid in Cobercokwartier en dan vooral De Melkfabriek spreekt haar aan. Naast haar werk bij de gemeente als projectmanager is ze namelijk ook ontwerper van het Arnhemse t-shirtmerk Okimono. “Ik maak creatieve ontwerpen op bijzondere shirts. Dit doe ik al net zo lang als mijn werk voor de gemeente Arnhem. Ik heb persoonlijk een affiniteit met kunst en architectuur en dat linkt ook weer aan mijn hobby. Als het gaat over stedenbouw bijvoorbeeld, dan vind ik het nog wel eens lastig om neutraal te blijven, maar de affiniteit met creatieve gebieden is er zeker wel. Daarom spreekt Cobercokwartier mij natuurlijk aan, door de bijzondere architectuur!”

image alt

Melkfabriek als industrieel erfgoed

De Melkfabriek vormt niet voor niets het hart van Cobercokwartier. Het is ook nog eens een bijzondere historische plek. “We hebben niet zo heel veel industrieel erfgoed in Arnhem. Er is natuurlijk een heleboel kapotgegaan in de oorlog dus we koesteren het weinige dat we nog hebben”, gaat Harriet verder. “Deze fabriek zegt niet alleen iets over de historie van Arnhem, maar ligt ook naast de John Frostbrug, wat ook een enorme historische beladenheid met zich meebrengt natuurlijk. Een hele hoop Arnhemmers hebben in de fabriek gewerkt, dus het is mooi als de fabriek behouden kan blijven. We strijden er ook hard voor dat ‘ie goed tot z’n recht komt in een nieuwe ontwikkeling met een nieuwe functie! Het idee is nu dat er creatieve bedrijvigheid, horeca, en een stadswinkel in komt. Daar moet de reuring en de gezelligheid zijn. Ook bewoners van het Havenmeersterkwartier - wat voornamelijk woongebied wordt - zijn hier straks vast veel te vinden.”

image alt

"Ik zorg voor verbinding"

De gemeente en BPD werken nauw samen aan de ontwikkeling van het Cobercokwartier en Harriet speelt daar een grote rol in. "Ik ben vooral de spreekbuis die mensen aan elkaar koppelt, daar waar de ontwikkelende partij de gemeente nodig heeft. Ik zorg ervoor dat de ruimtelijke ontwikkelingen goed begeleid worden. Dat kunnen dus eigen grondexploitaties zijn, maar ook particuliere ontwikkelingen van derden, zoals het mooie Cobercokwartier. Ook check ik of alles goed voorbereid wordt richting het bestemmingsplan én dat het er uiteindelijk komt”, benadrukt Harriet. “Ik verzorg het traject rond het voorleggen van de producten aan het college of de raad. En ik let erop dat er goed met de omgeving wordt gecommuniceerd. In dit gebied wonen er nog niet zoveel mensen, maar je moet iedereen informeren! Geïnteresseerde kopers, direct omwonenden, belanghebbenden, en de hele stad is natuurlijk geïnteresseerd wat er in het gebied gebeurt.”

image alt

Schoorsteen als echte eyecatcher

Cobercokwartier ligt niet alleen vlakbij de binnenstad, maar ook pal aan de Rijn, naast een historische brug. Een wijk met heel veel historie en een oud en uniek pand waar iets nieuws in gebeurt. Harriet is vooral te spreken over de mooie locatie aan het water. “Het gebied ligt op een prachtige plek aan de Rijn. We hebben in Arnhem nog niet zo veel woonwijken aan het water en dat zijn juist de plekken waar mensen in geïnteresseerd zijn om te wonen”, legt ze uit. En op de achtergrond knipoogt de oude schoorsteen van de fabriek midden in de wijk. “Als je naar het stedenbouwkundig plan kijkt, dan lopen alle straatjes een beetje schuin gericht op de fabriek en op de schoorsteen die je van alle kanten ziet. Dit is letterlijk het centrum, maar functioneel wordt het ook gewoon het kloppend hart van het gebied. Tegen de huidige fabriek worden nog twee nieuwe elementen gebouwd; een mobiliteitshub, waar het grootste deel van het parkeren wordt opgelost én er komt nog een appartementencomplex op de kop. En natuurlijk wordt dat allemaal afgestemd op het oude erfgoed.”

image alt

Omgevingsvergunning voor de zomer!

Ondanks dat Harriet niet geboren is in Arnhem, voelt ze zich er wel echt thuis. “Daarom vind ik het ook leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dit nieuwe gebied. Ruimtelijke ontwikkeling duurt altijd heel lang, omdat je heel veel stappen moet maken. Er staan allemaal termijnen voor waarin mensen bezwaar of zienswijzen kunnen indienen. Door de financiële crisis is het een stuk lastiger en worden er onderweg weer dingen veranderd. Op die momenten moet je steeds terug naar je bestuur om goedkeuring te krijgen op wijzigingen. En dat kost tijd!” Dat de gemeente nauw betrokken is bij de planvorming van het gebied is wel duidelijk. “We proberen wel echt heel actief mee te denken. Uiteindelijk hebben we een bestemmingsplan dat door de raad is vastgesteld. Vervolgens komt er nog wel een omgevingsvergunning, maar dan is het gewoon uitrollen, uitwerken en zo snel mogelijk richting uitvoering gaan. Zoals het er nu naar uitziet kan er voor de zomer een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor Cobercokwartier. Hoe snel het zal gaan is niet te voorspellen, maar we drukken er wel op.”

Hier wonen? Bekijk de woningtypes
Meer nieuws? Ga naar het overzicht