Interview: Cobercokwartier verbindt

28 oktober '22

Met de oude Melkfabriek als kloppend hart vormt de nieuwe stadswijk Cobercokwartier een bruisende ontmoetingsplek in Arnhem. Een locatie met een rijke geschiedenis, indrukwekkende uitzichten en direct gelegen aan de Rijn. Deze bijzondere plek verdient een uniek ontwerp. Albert Herder van Studioninedots en Sander van den Bosch van DELVA werken samen met hun teams aan de stedenbouwkundige opzet en landschapsinrichting van Cobercokwartier. Met dit interview kruipen we in de hoofden van de ontwerpers van dit nieuwe stoere stuk stad aan de Rijn. Hoe je hier gaat wonen, leven en verblijven zien Albert en Sander al helemaal voor zich.

image alt

De historie vervlochten in de wijk

Vanaf de start was het duidelijk voor alle betrokken partijen: de oude Melkfabriek blijft staan. “De Melkfabriek met schoorsteen is een uniek monument voor Arnhem. Veel mensen hebben een relatie met deze plek dus zagen wij dat direct als het hart van het nieuwe gebied”, vertelt Albert. Sander vult aan: “Bij de uitwerking van de ligging van de woningen is hier ook rekening mee gehouden. Er is gekozen voor bepaalde materialen en zichtlijnen. Vanuit alle openbare ruimten heb je uitzicht op de schoorsteen van de fabriek en de architectuur sluit aan op de omliggende wijken.” De Melkfabriek is niet het enige dat bezoekers doet herinneren aan het verleden van dit terrein. “De inrichting van de openbare ruimte heeft een subtiele knipoog naar het verleden. De zitelementen zijn geen standaard bankjes met een rugleuning, maar bestaan uit gestapelde betonplaten met een afwerking van hout. Deze refereren naar de pallets die vroeger werden gebruikt in de fabriek. En in één van de straten komt een speelelement voor kinderen geïnspireerd op het buizensysteem waar vroeger de melk door de fabriek heen liep. Zo waan je je straks op een plek waarbij je op een subtiele manier wordt herinnerd aan de historie”, legt Sander uit.

Diversiteit in woningen

In Cobercokwartier komt een diversiteit aan woningtypes en architectuur. “We gaan kleine en grote appartementengebouwen en grondgebonden woningen realiseren, die verwijzen naar de kleinschaligheid van de oude binnenstad. Maar dan wel in een moderne vormgeving. Het contrast tussen een fris ontwerp, en de gezelligheid met de verfijnde verkaveling refereren naar de oude binnenstad van Arnhem”, licht Albert toe. “Op die manier laten we meerdere geschiedenissen terugkomen!”

image alt

Een unieke locatie in Arnhem

In Cobercokwartier woon je aan het water en op loopafstand van de oude binnenstad. Albert: “Die twee onderdelen maken dat dit een unieke en zeer gewilde locatie is in Arnhem. Daarnaast is dit niet een plek waar je straks alleen woont, maar waar ook werkgelegenheid is, met kleine bedrijven die complementair zijn aan de omgeving. Dat in combinatie met het erfgoed maakt deze plek heel bijzonder. Als ik een Arnhemmer was, dan zou ik hier ook willen wonen!”

“Kom je vanaf de brug de Rijn over, dan zie je de oude fabriek direct liggen. Maar ook wanneer je vanuit de Singel komt is er een aantrekkingskracht en word je uitgenodigd om het terrein te betreden. Anderzijds geldt dat je vanuit Cobercokwartier een mooi vizier naar buiten hebt, daardoor blijft het terrein een schakel tussen de Rijn en de fabriek. Ook blijf je de connectie met de stad Arnhem houden”, vertelt Sander. “Alle pleinen in de openbare ruimte hebben een andere invulling. Het Rijnplein is een groter plein met ruimte voor een waterelement en beplanting. Op het plein is ruimte voor horeca en er kunnen kleine evenementen plaatsvinden waar buren en bezoekers elkaar ontmoeten. Daarnaast is er een aantal kleinere woonpleinen waar je bijvoorbeeld een kop koffie drinkt met buren, of waar speel- en sportplekken zijn ingericht. Een bindende factor daarin is het groen dat doorloopt in de openbare ruimtes. Daardoor ontstaat er een eenheid in uitstraling.”

image alt

Een groene ontmoetingsplek

Cobercokwartier vormt als ontmoetingsplek voor mensen van binnen én buitenaf. “De binnenhoven, pleinen en plekken rondom de Singel trekken veel publiek. Daarnaast zijn er ook voorzieningen die belangrijk zijn voor de gemeenschap die hier straks woont. In de fabriek vind je creatieve bedrijfsruimtes, een sportvoorziening en een kleine winkel. Daarnaast kunnen bewoners ook activiteiten organiseren. En aan de Rijnzijde zit horeca met een café en restaurant die voor reuring en beleving zorgen”, vertelt Albert.

Aansluiting op de omgeving

In het plan is gestuurd op het inzetten van duurzame en klimaatadaptieve maatregelen. Sander: “We maken een stukje natuur in de stad als aansluiting op het Rijnlandschap en de Singel. Het gebied is autoluw waardoor we veel meer ruimte hebben om het gebied groen in te richten. Door het gescheiden watersysteem wordt regenwater direct naar plantenvakken geleid. Gevels en daken worden op specifieke plekken aangekleed met groen.” Het groen in de openbare ruimte wordt ingezet om sociale interactie van de bewoners te vergroten. “We kiezen er namelijk voor om plantvakken te plaatsen op de pleinen waar de woningen aan liggen. Daardoor ontstaat er ruimte tussen privé en openbaar. In die ruimte hebben bewoners plek om bijvoorbeeld een bankje neer te zetten en een ongedwongen praatje te houden met elkaar. Cobercokwartier is in mijn ogen geslaagd wanneer er een balans ontstaat in het gebruik door de bewoners, bezoekers en ondernemers in de fabriek. En dat de natuur en biodiversiteit slaagt. Dat lijkt mij ultiem!”

Albert Herder, Studioninedots

Sander van den Bosch, DELVA. Foto: ©Casper Rila Photography

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk woningen