Restant 'Brug te Ver' wordt gedenkteken bij Frostbrug

17 oktober '19

Arnhem krijgt een nieuw gedenkteken. Onlangs was het 75 jaar geleden dat de ‘Rijnbrug bij Arnhem’ in de nasleep van de Slag om Arnhem werd vernietigd door de Geallieerden. Een vorig jaar gevonden stuk staal op het terrein van De Melkfabriek van die brug zal daar voortaan aan herinneren.

Stuk staal

Het stuk staal - 1,6 centimeter dik, zo’n 4 meter lang en 1,5 meter breed - dook in februari 2018 op bij archeologisch onderzoek op het voormalige Coberco-terrein aan de voet van de John Frostbrug. Samen met een Duitse Stahlhelm en een dertien meter lange rupsband van een Duitse tank.

Cobercokwartier Arnhem
Cobercokwartier Arnhem

Iconische Brug

,,Het was meteen duidelijk dat het een overblijfsel moest zijn van de tweede Rijnburg, de iconische brug die inzet was van de Slag om Arnhem in september 1944”, zegt archeoloog Leo Smole. Zijn eerste gedachte toen het staal in een voormalige bomkrater opdook: daar moeten we iets mee doen.

Dat gebeurt nu ook. Het brugdeel wordt bij Lasbedrijf Helldörfer aan de Nieuwe Haven voorzien van twee pilaren en op een betonnen sokkel geplaatst in de uiterwaarden bij Malburgen-Oost. Aan de voet van de John Frostbrug. ,,Recht tegenover de vindplaats”, zegt Smole.

Lees het hele bericht op De Gelderlander
Ik heb een vraag Contact
Lees al het nieuws Nieuws