Open Monumentendag 2018

31 augustus '18

Iedereen die Arnhem kent, kent de Cobercofabriek: parel aan de Rijn, direct naast het hart van de stad. Deze unieke plek wordt getransformeerd tot nieuwe stedelijke hotspot ‘Cobercokwartier’. Onder het gebied Cobercokwartier vallen de oude Melkfabriek met onder meer het Ketelhuis en de Flessenloods, de pleinen, de boulevard en nieuwbouwwoningen. Tijdens Open Monumentendag 2018 kun je op zondag 9 september tussen 11.00 en 17.00 uur een kijkje nemen in de fabriek.

Een stukje geschiedenis

In 1921 werd de Coöperatieve Arnhemse Melkinrichting en Zuivelfabriek (C.A.M.I.Z.), voorloper van de Coberco, opgericht. Er moest alleen nog een goed gebouw komen waar de productie plaats kon vinden. Een overname van de aan de Westervoortsedijk gevestigde coöperatie De Vooruitgang bleek de oplossing en zo kwam Coberco op deze beeldbepalende locatie terecht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad en vooral ook deze plek zwaar getroffen. Het veelvuldig uitgebreide gebouw naar ontwerp van het Arnhemse architectenbureau Feenstra en Van Broekhuizen werd in 1957 opnieuw opgebouwd en uitgebreid. De noordelijke gevel van de voormalige flessenhal laat een belangrijk staaltje wederopbouwarchitectuur zien.

De geschiedenis van dit complex is een onmiskenbaar onderdeel van de restauratie en herbestemming. Aan de hoofdstukken uit het verleden en de leegstand van de afgelopen jaren, wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd.