Een zacht vaarwel

26 juli '18

Middenin de robuuste omgeving van het Cobercokwartier staat een witte koepel. Schutkleuren heeft hij niet bepaald, maar toch lijkt het hier helemaal thuis te zijn. MIR is een reizend paviljoen waarin kunst en techniek zich samenvoegt. Iedere twee maanden huisvest het een ander artistiek of technisch project op een andere locatie. Op dit moment fungeert het als expositieruimte voor Caroline Evers, die hier haar gebreide creatie Beeldwit presenteert. Caroline breide een maand lang acht uur per dag om haar eerste auto, een Renault 4, van een aaibaar omhulsel te voorzien.

MIR en De Melkfabriek

“Ik droomde ervan ooit iets in MIR te creëren. Iets groots, iets dat dicht bij mezelf ligt. Daarom besloot ik van mijn eerste auto een kunstwerk en statement te maken. Deze wagen staat voor mij symbool voor vrijheid en vergankelijkheid. In mijn jonge jaren vervoerde hij mij en mijn vrienden naar nieuwe bestemmingen. De auto wordt volledig omhuld door mijn breiwerk, waardoor je er niet meer in kan. Daarmee is het een afsluiting van een periode. Niet alleen voor mij, maar ook voor de tijd waarin we leven. Onze fossiele brandstoffen zijn niet oneindig, hoe we ons verplaatsen verandert drastisch. Het is een zacht vaarwel.”

Een groen cadeautje

“MIR heeft iets sferisch, het doet iets met het werk. Hier en daar vindt het groen zijn weg. Voor mij is dat geen onkruid, maar een cadeautje. Het hele terrein van het Cobercokwartier doet Berlijns aan, het heeft een niet-Arnhemse sfeer. Verschillende invloeden doen de stad goed, niet alles hoeft netjes te zijn. Op een bepaalde manier beïnvloedde deze ruige omgeving ook mijn werk. Het buitengebeuren, het organische, maakte de auto dierlijker en hariger. Daarnaast was het ook interessant om op deze manier op locatie te werken. Doorgaans werk ik solistisch en in alle rust, hier staat het werk direct open voor reactie en interpretatie.”

Caroline Evers creëerde Beeldwit met restmaterialen van de tapijtindustrie tijdens het internationale event State of Fashion. State of Fashion belicht de gevolgen van de mode-industrie en vond dit jaar plaats op het Cobercokwartier