Domas van Wijk in MIR

1 december '17

Domas van Wijk maakt installaties van apparaten die zich onderling tot elkaar verhouden en op elkaar reageren. De toeschouwer heeft het toekijken in een geraffineerd spel der elementen. Want hoewel deze apparaten met elkaar in contact staan is er geen taal van mensen maar van technische interactie; waterkokers maken stoom, de dampen slaan neer in een koelkast die de waterdruppels in een bloempot laat vallen. De plant reageert met elektrische pulsen die een ander toestel in actie brengt etc.

In MIR bouwt Domas met nog onbekende spelers aan een theater van things habits.  Hou de facebookpagina's van MIR en Cobercokwartier in de gaten wanneer je bij Domas een kijkje kan nemen!

Kunst Domas van Wijk
Kunst Domas van Wijk
Kunst Domas van Wijk

Wie is Domas?

Ik ben een Kunstenaar!

Domas van Wijk (23) maakt geluidssculpturen van herkenbare readymade producten. Door deze consumentenproducten zorgvuldig te kiezen en bij elkaar, op elkaar, door elkaar te plaatsen creëert hij een nieuw landschap. Een landschap waarbij de producten een eigen leven lijken te krijgen. Motto: ''Ik ben op zoek naar de natuur in dingen''.

Door producten te combineren die op het eerste gezicht niets met elkaar van doen hebben, worden de huidige functies van de objecten genegeerd. Er ontstaat een nieuwe realiteit waarin hij zijn alsmaar toenemende verlangen naar authenticiteit en echtheid, bevraagd. Een verlangen, die volgens hem vandaag de dag, de gehele westerse bevolking in zijn greep houdt.

Domas ziet zich zelf meer als een curator van objecten dan een schepper. ''Ik verbind datgene wat al bestaat. Hierbij vind ik mezelf meer overeenkomsten hebben met een loodgieter dan met een schilder of beeldhouwer''. In zijn kunst wil Domas bewijzen:
Dat dingen verschillende levens kunnen lijden.
Dat een identiteit nooit vast staat.
Dat alles in beweging is en vloeibaar.
Net als in de natuur.

''Mijn kunst is een hopeloze poging om deze natuur te temmen"
Dit keer zal De MIR tent mijn kooi worden.

  Planning
  Contact