Archeologisch onderzoek Cobercoterrein

26 juni '19

Momenteel vindt er een tweede sessie archeologisch onderzoek plaats op het terrein van Cobercokwartier. Deze plek heeft veel historie, er is veel gebeurd in de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor die tijd was er reuring op het terrein.

image alt

Oude houtzaagmolen

In werkput 5 is een cirkelvormige baksteen structuur gevonden. Deze structuur bevindt zich op de locatie waar op basis van het historisch kaartmateriaal de voormalige zaagmolen heeft gestaan. Op dit moment is een team van archeologen bezig de funderingen van de oude houtzaagmolen in kaart te brengen. De molen dateert van 1797 en brandde af in 1891. Feitelijk betekende de bouw van deze molen de eerste industrialisatie van het Arnhemse Broek. De molen stond bekend onder meerdere namen: "De Hoop", "De Vlijt" en de "molen van Verburgt". De molen, met daarvoor een waterpartij/haventje om het te zagen hout drijvend op te slaan, lag op het huidige Cobercoterrein.

image alt

Rupsband Tweede Wereldoorlog

Verder is er ongeveer 12 meter aan rupsband van een pantservoertuig aangetroffen. De onderdelen zijn erg zwaar en konden niet eenvoudig van het terrein naar het archeologie depot worden vervoerd. Na verzamelen van vele gegevens lijkt het zeer waarschijnlijk dat de gevonden rupsband afkomstig is van de Panzer IV Ausführung H die aan zijn eind is gekomen op de Westervoortsedijk.

Download verslag vondst rupsband