Bliksemafleiders van gashouders komen terug

30 november '20

De historie van de vroegere gasfabriek aan de Westervoortsedijk in Arnhem, blijft zichtbaar in de nieuwbouw van Gashouderskwartier. Zo worden de originele bliksemafleiders van de vroegere gashouders gerestaureerd en hergebruikt op het trafogebouw, midden in fase 2.

image alt

Gietijzeren ornamenten

De bliksemafleiders die vroeger de gashouders sierden, zijn loodzware gietijzeren ornamenten (pinakels). Ze wegen tussen de 100-200 kilo en zijn circa 110 cm hoog, met een diameter van (op het breedste punt) 85 cm. Om de originele pinakels op het trafogebouw te kunnen herplaatsen, worden deze eerst gerestaureerd. Daarbij worden onder meer de toppen van de ornamenten hersteld en verstevigd.

image alt

Decoratieve waarde

De restauratie van de pinakels wordt uitgevoerd door Monolyt, dat is gevestigd in een bedrijfspand aan de Nieuwe Kade, direct naast het voormalig Coberco-terrein. Monolyt ontwerpt en realiseert voornamelijk stalen interieur- en kunstvoorwerpen en is nu gevraagd om de pinakels van de vroegere gashouders te restaureren.

"Naast de praktische functie van bliksemafleider, hadden deze ornamenten vroeger ook een decoratieve waarde. Het samenbrengen van functionaliteit en fraaie vormgeving spreekt mij als vormgever en maker erg aan. Door te verwijzen naar vervlogen tijden, krijgt de nieuwe wijk historie mee en krijgen deze monumentale objecten een 2e leven. Een hele mooie uitdaging", aldus Iwan Boverhof, ontwerper en eigenaar van Monolyt.

100 jaar gasproductie aan de westervoortsedijk Meer over de locatiegeschiedenis
Nog enkele woningen vrij Bekijk het woningaanbod