100 jaar gasproductie aan de Westervoortsedijk

De eerste gasfabriek in Arnhem is aan het Roermondsplein gebouwd, dit was in 1844. Door de toenemende vraag naar gas werd deze locatie al snel te klein voor de groeiende stad Arnhem. In 1865 is daarom besloten een nieuwe gasfabriek te bouwen aan de Westervoortsedijk. De locatie waar nu de woningen van het Gashouderskwartier gebouwd gaan worden. Deze woningen gaan zich bevinden naast de woningen van Fluvium.

Deze locatie lag destijds buiten de stad, zodat er weinig overlast zou zijn voor de bewoners van Arnhem. Daarnaast was de aanvoer van kolen goed te regelen vanaf de Rijn na de aanleg van een nieuwe kade. Het gas van de gasfabriek werd tot 1928 gebruikt voor de verlichting van de straten, daarna werd de straatverlichting vervangen voor elektrische straatlantaarns. Dit betekende echter niet het einde van de fabriek. Sterker nog, de productie van gas bleef toenemen. Waarna besloten werd uit te breiden aan de zuidkant van deze locatie.

Tijdens de 2e wereldoorlog is de gasfabriek door de Amerikanen gebombardeerd, waarbij de productie van het gas volledig stil kwam te liggen. Na de bevrijding is de fabriek weer opnieuw opgebouwd en in gebruik genomen. De grootste gashouder in deze tijd had een inhoud van maar liefst 90.000 m3.

Tot 1965 werd er nog gas geproduceerd in de gasfabriek en na de sluiting van de fabriek zijn de gashouders één voor één gesloopt.

  Lees meer over Arnhem
  Bekijk de planning